
34. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 34. haftasına geldiğinizde aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız mümkündür:
Bulanık görme: Hormonlar, vücut sıvılarının artması ve uykusuzluk görme sorunlarına yol açabilmektedir. Bu durum normal ve geçici bir belirti olabildiği gibi şişlik, baş ağrısı, hızlı kilo artışı gibi belirtiler görüyorsanız bu belirtiler preeklampsiye işaret ediyor olabilir.
Yorgunluk: Gebelikte gerek aldığınız kilolar gerekse bebeğinizin ağırlığını taşımaktan ve uykusuz kalmanızdan dolayı kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir.
Kabızlık: Gebeliğinizin 34. haftasına geldiğinizde tuvalete çıkmakta sorun yaşıyor olabilirsiniz. Kabızlığın önüne geçmek için sık sık yürümeyi, lifli gıdalar yemeyi ve su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
Hemoroit: Gebelikte kabızlıkla birlikte hemoroit sorunu da yaşamanız mümkün. Hemoroidi rahatlatmak için kabızlığı gidermeli ve rektuma olan baskıyı azaltmak için otururken ve ayakta dururken farklı pozisyonlar denemelisiniz.
Bilek ve ayaklarda şişkinlik: Mümkün olan her an oturmalı ve şişliği azaltmak için ayaklarınızı kalp seviyesinden yüksek olarak şekilde uzatmalısınız.
Karın bölgesinde baskı: Bebeğiniz, doğum yaklaşırken daha aşağıya doğru yerleştiği için karnınızın altında baskı hissetmeniz ve sık idrara çıkmanız normaldir.
Braxton Hicks kasılmaları: Gebeliğinizin 34. haftasında kramp tarzı kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun doğuma hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu kasılmalar bir saat içinde kesilmiyorsa, vajinal kanama görüyorsanız ve bel bölgenizde ağrı varsa bunlar erken doğum belirtisi olabilir. Bu belirtileri görmeniz halinde bir an öne doktorunuzu aramalısınız.
34.Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Bebeğiniz büyüdükçe kilo almaya devam etmeniz kaçınılmazdır. Bu dönemde doktorunuz farklı bir şey önermedikçe haftalık olarak 250 gram ila yarım kilogram arasında almanız ideal olacaktır.
Gebeliğinizin 34. haftasına geldiğinizde vücudunuzun su tutması nedeniyle kendinizi normalden daha da iri hissediyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda her ne kadar saçma gibi görünse de bol su içmek, sisteminizden fazla sıvının atılmasında faydalı olacaktır. Ayrıca vücudunuzun susuz kalmaması hem siz hem de bebeğiniz açısından çok önemlidir.
Bebeğinizin büyümesi ile birlikte rahminizdeki amniyotik sıvı miktarı da artar. Hatta içerisinde olduğunuz haftalarda amniyotik sıvı en üst seviyeye ulaşmış olabilir. Bu dönemde amniyotik sıvının fazlası vücudunuz tarafından emilmektedir.
Bazı kadınlar ise 34. haftaya geldiklerinde göbek deliklerinin dışarı doğru çıkmış olduğunu fark edebilirler. Bu gayet normal bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur. Ancak göbek deliğiniz hassas bir hale geldiyse tahriş olmasından kaçınmak için üzerine bandaj yerleştirebilirsiniz.
Gebeliğin 34. Haftasında Yapmanız Gerekenler
34. haftaya geldiğinizde doğum sürecinde neler olacağını öğrenmeniz iyi olacaktır. Bunun için öncelikle doğum yapacağınız hastanenin doğum servisini ziyaret edin. Sonrasında her ihtimale karşı acil girişin nerede olduğunu öğrenin. Bu dönemde doktorunuzla doğumda sancıları kontrol etmek için ne istediğinizi konuşabilirsiniz. Ayrıca doğumla ilgili sorularınız varsa bunların bir listesini çıkararak doktorunuzla görüşmeye gidebilirsiniz.
Gebeliğinizin 34. haftasında Grup B Streptokok (GBS) tarama testini ne zaman yaptıracağınızı da kararlaştırmanız gerekir. GBS’ye, her beş kadından birinde vajina ya da rektumda rastlanabilmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon türü olan GBS, doğumda bebeğe geçebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde GBS yaygın olarak görülmese de 34. haftadan sonra test yapılması şarttır.
Doğuma yaklaşmışken kendinizde yeterli enerjiyi görüyorsanız bebek odası ile ilgili son dokunuşlar gerçekleştirebilirsiniz. Doğum zamanı yaklaştıkça en basit şeyleri bile yapmak zor gelebileceği için gerektiği zaman eşinizden ya da arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.
34. Hafta Gebelik Ultrasonu
Doktorunuzu iki haftada bir görmeye başladığınız için 34. haftada doktorunuzla randevunuz olabilir. Doktorunuz gerek görürse bu randevunuzda biyofizik profil isteyebilir. Biyofizik profil, 34. hafta gebelik ultrasonu ile bebeğin kalp atış hızını 20 dakikalık bir periyotta ölçen nonstres testin birleşimidir. Bu iki test sayesinde doktorunuz bebeğinizin strese nasıl tepki verdiğini anlayacaktır.
34. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
34.Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 34. haftasına gelmeniz 8 aylık hamile olduğunuz anlamına gelmektedir ve doğuma sadece 6 haftanız kalmıştır.
Gebeliğin 34. Haftasında Bebeğin Kilosu
Gebeliğinizin 34. haftasına geldiğinizde bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 2.1 kilogramdır.
Gebeliğin 34. Haftasında Bebeğin Boyu
Bebeğinizin boyu 34. haftada 45 cm civarındadır.
Gebeliğin 34. Haftasında Sancı
37. haftadan önce gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle yaşadığınız sancıların doğum mu yoksa Braxton Hicks kasılmaları nedeniyle mi olduğunu bilmek gerekir.
Erken doğum sancıları gittikçe artan sıklıkta gelen, düzenli ve şiddetli sancılar şeklide olur. Erken doğumun diğer işaretleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Adet sancısı benzeri ağrılar
- Kalça kemiği üzerinde baskı ya da ağrı hissetme
- Bel kısmında ağrı ya da baskı hissi
- Bağırsak krampları ya da ishal
- Vajinal akıntının artması
- Vajinadan sulu, pembemsi ya da kahverengimsi akıntı ya da kan gelmesi
Yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsanız doktorunuzla bir an önce iletişime geçmeniz gerekir.
Erken doğum riskini azaltmak için şunları yapabilirsiniz:
- Susuz kalmayın ve yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını engellemek için tuvalet temizliğinize dikkat edin.
- Ağır eşyalar kaldırmayın
- Kasılmalarınız kısa zaman içerisinde kesilmiyorsa dinlenin.
- Hayatınızdaki stresi azaltmaya çalışın.
- 34. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğinizin 34. haftasında gözleriniz her zamankinde daha hassas ve kuru bir hale gelmiş olabilir. Bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız doktorunuzdan ilaç önerisi alabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde kendinizi moralsiz hissediyorsanız bu durumun normal olduğunu anlamalı ve doktorunuzla konuşmalısınız. Anne adayları, doğum öncesi ve sonrası süreçte depresyon yaşayabilmektedir.
Doğuma 6 hafta kalmışken arkadaşlarınız ve ailenizden ihtiyacınız olduğu zaman yardım istemekten çekinmemelisiniz. Son haftalar hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir ve bu nedenle sakin olmanız, stresten kaçınmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Bu dönemde günlük yürüyüşler yapmalı ve bol miktarda su içmelisiniz.
34. Hafta Gebelikte Mide Ağrısı
Gebeliğin üçüncü trimesterinde görülen mide ağrıları genelde endişelenmenizi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda doktorunuzu görmeniz gerekebilir.
Mide ağrıları genellikle zararsız olmakla birlikte yoğun bir ağrı, ciddi bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu tarz bir ağrınız varsa bir an önce doktorunuzu aramalısınız.
Mide ağrılarının nedenleri şunlar olabilmektedir:
- Kabızlık ve gaz
- Mide asidi
- Gerilen cilt
- Kas ağrısı
- Böbrek ya da safra kesesi ile ilgili sorunlar
- Karaciğer sorunları
- Pankreatit
- Dalak yaralanmaları
Aşağıdaki belirtiler ağrıların ciddi olduğunu göstermektedir:
- Kaşıntı gibi diğer belirtilerin olması
- Aniden ya da yoğun bir şekilde gelmesi
- Düzenli olması
- Belirli bir bölgede olması
- Ateş, mide bulantısı ve kusma ile birlikte görülmesi
- Vajinal kanama olması
- 34. Hafta Gebelikte Kasık Ağrısı
Üçüncü trimesterde karın ve kasıkta ağrı görülmesi genel olarak normal kabul edilmektedir. Ancak bazı durumlarda ağrı idrar yolu enfeksiyonu, düşük, preeklampsi ya da başka sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Ağrı ile birlikte aşağıdaki durumları deneyimliyorsanız bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir:
- Ateş ya da üşüme
- Lekelenme ya da kanama (ağrı olsun ya da olmasın)
- Şiddetli baş ağrısı
- Görüşte değişiklikler (bulanık görme, parlayan ışıklar görme, ışığa duyarlılık, geçici körlük gibi)
- İdrar yaparken ağrı ya da yanma
- Baş dönmesi ya da bayılacak gibi hissetme
- Bir saat içinde 4’ten fazla kasılma (erken doğumun işareti olabilir)
syn hocam; 34 haftalık hamileyım. bebegım 2100 gr ve 43cm boyunda ve ben 13 kılo aldım. son gıttıgım kontrolde doktorumuz plasenta posteriyör duvarda dedı bu nrmal doguma engel bır durum mudur? normal dogum için benım özellıkle yapmamn gereken seyler var mı? aydınlatırsanız sevinirim.
Hocam 34+3 günlük hamileyim ilk 14 haftaya kadar size kontrole geldim datcaya tasindigimiz için gelmedim sonra ki haftalarda 43 yaşımdayım 34 haftada coraspin kestim hibor 5000 kullanmaya devam ediyorum doğum um sezeryan mi ya da normal doğummu benim için en doğru olanı bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum. Pihtilasma. Yaş kriteri ve tekrarlayan düşüklerim oldu daha önce, riskli gebeliğemi girer bu nedenler Bu yüzden soruyorum hangi doğum şekli benim için uygundur. Buradaki dr normal dogumda kanama riski daha az sezeryan ameliyat kanama riski fazla olur dedi benimde kafam karıştı. Lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz.
Merhaba hocam ben 33. Haftalık hamileyim bebeğim 2.80 gram kilosu ben kan sulandirici iğne kullanıyorum normal doğuma engelmi illa sezeryanmi olmak zorundayım . Teşekkürle r
Sayin hocam sizin hastanizim gebeligimin 34. Haftasindayim,kilo 2500 ve boy 45 cm ilk transfer tarihim 05.12.2018 tarihi, hersey normal gider ise dogum tarihim ne zaman ayrica sezeryan yapar isek en erken tarih ne zaman uygun olur ? Tesekkurler kolay gelsin iyi calismalar