
36. Hafta Gebelik Belirtileri
Doğuma yalnızca hafta zamanınız kalmışken yaşadığınız belirtiler genelde bebeğin doğumunun yaklaşmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Gebeliğinizin 36. haftasında yaşayacağınız belirtiler şunlar olabilir:
Daha iyi nefes alabilme: Bebeğinizin pozisyonu artık daha aşağıda olduğu için ciğerleriniz için daha fazla alan olduğu için önceki haftalara göre daha rahat nefes almaya başlamış olabilirsiniz.
Pelvik rahatsızlık: 36. haftada nefes alma konusunda rahatlamış olsanız da bu sefer pelvis üzerinde baskı yapmaya başlamış olabilir. Ancak yaşadığınız belirtilerin doğum sancıları olup olmadığı konusunda dikkatli olmalısınız.
Uyumada zorluk: Gecenin bir yarısı kendinizi uyumayıp başka şeyler yaparken bulabilirsiniz. Uyumakta ya da uykuyu devam ettirmekte zorluk çekiyor olsanız da sizi rahatlatacak şeyler bulmalısınız.
Mide yanması: Büyüyen bebeğiniz sindirim sistemi üzerinde baskı yapmakta ve sindirim sisteminin gebelik öncesi döneme göre daha farklı çalışmasına neden olmaktadır. Antasitler mide yanmalarının azaltılmasında doktor tavsiyesi ile kullanılabilmektedir. Mide yanmalarını doğal yollarla engellemek istiyorsanız kızarmış, baharatlı, sirkeli ve yağlı gıdalardan kaçınmalısınız.
Bilek ve ayaklarda şişkinlik: Gebeliğin 36. haftasında az miktarda şişkinlik olması normaldir. Hatta ikiz gebelikte bu şişkinliklerin daha fazla olduğu görülebilir. Bebeğiniz doğduktan sonra bunlar ortadan kaybolacaktır. Ancak aniden meydana gelen aşırı şişlikler olması, ciddi bir duruma işaret edebileceği için bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Vajinal akıntıda değişiklik: 36. haftadayken vücudunuz kendini doğuma hazırladığı için akıntıda artış meydana gelebilir. Ancak bu akıntı sulu (amniyotik sıvı olabilir), kanlı (erken doğum olabilir) ya da mukus benzeri veya kırmızımsı (mukus tıkacı olabilir) ise bir soruna işaret ediyor olabilir. Mukus tıkacının gelmesi, doğumun çok yakın olduğunu gösterir. Bu nedenle bir an önce hastaneye gitmelisiniz.
Braxton Hicks kasılmaları: Alt karında yaşadığınız kasılma bu hafta daha da yoğun bir hale gelmiş olabilir. Ancak 36. haftaya geldiğinizde kasılmaların regl sancısı kadar ağrılı olması, bu kasılmaların Braxton Hicks olmadığını gösterir. Ağrılarınızın yoğun olması durumunda acil olarak doktorunuza haber vermelisiniz.
Gebeliğin 36. haftasında yaşadığınız belirtileri doğum belirtilerinden ayıramıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda doğumun gerçekleşiyor olması ihtimali olduğu için hastaneye gitmelisiniz.
36. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
36. haftaya geldiğinizde karnınızda fazla bir değişiklik fark etmiyor olabilirsiniz. Gebelikten önceki Vücut Kitle Endeksiniz normalse gebeliğiniz boyunca 11-16 kilo almanız doğaldır. Aldığınız kilolar rahat hareket etmenizi engelliyor olabilir. Ancak bu haftadan sonra bebek doğana kadar haftada yaklaşık 250 gram almanız yeterli olacaktır.
İkiz gebelik yaşıyorsanız şimdiye kadar 16-20 kilo almış olmalısınız. İkiz gebelik yaşayan pek çok anne, 36. haftada doğum yapmakla birlikte sizin doğum için henüz birkaç haftanız daha olabilir. Bebeklerin karnınızda geçirdikleri süre uzadıkça yenidoğan yoğun bakım ünitesine duyacakları ihtiyaç o kadar az olacaktır.
Gebeliğin 36. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğin 36. haftasında üzerinde yoğunlaşmanız gereken birkaç konu bulunmaktadır.
- Çocuk doktorunuzu seçin
Bebeğinizin doktorunuz henüz bulmadıysanız doğumdan önce bulmanız iyi olacaktır. Bebeğinizin gelmesine henüz birkaç hafta olsa da doğum beklediğinizden erken gerçekleşebilir. İyi bir çocuk doktoru bulmak için çevrenizdeki insanlardan tavsiyeler alabilir ya da araştırdığınız doktorları ziyaret edebilirsiniz.
- Doğum çantası hazırlayın
Henüz doğum çantası hazırlamadıysanız hazırlayacağınız çantaya şunları koyabilirsiniz:
Doğum planınızın bir kopyası
- Diş fırçası
- Deodorant
- Rahat pijama ve terlikler
- Doğum sırasında rahatlamanızı sağlayacak şeyler
- Kitap ya da dergiler
Bebeğiniz için arabanızda oto koltuğu bulundurmanız ve önceden kurmanız iyi olacaktır. Oto koltukları bebekleri olası bir kazadan korumak için tasarlanmışlardır. Bu nedenle iyi bir oto koltuğu almanız önemlidir.
36. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 36. haftasında bebeğinizin karaciğeri ve böbrekleri çalışmaktadır. Bu dönemde bebeğinizin dolaşım ve bağışıklık sistemi de tamamlanmıştır. Bebeğiniz gittikçe kendi kendine nefes alabilmeye başlamıştır. Ayrıca cildi de gittikçe daha yumuşak bir hale gelmektedir.
36. hafta doktor randevunuzda doktorunuz bebeğin pozisyonunu kontrol etmek isteyebilir. Bu dönemde bebeğin duruşu baş aşağı olmalıdır. Ancak bazı durumlarda bebeğin başı yukarda olabilmektedir. Böyle bir durumda hala bebeğin kendi kendine dönebilme ihtimali vardır.
Bebeğiniz poposu aşağıda ve başı yukarda bir pozisyonda duruyorsa doktorunuz versiyon işlemini gerçekleştirmek isteyebilir. Bu işlemde bebeğin pozisyonu değiştirilmeye çalışılır. Her ne kadar bu işlem kulağa garip geliyor olsa da endişelenmenize gerek yoktur. Versiyon, genelde düşük riskli bir işlemdir. Ayrıca versiyondan önce doktorunuz rahmin gevşemesi için ilaç verebilir. Bu hafta, ultrason yapılarak bebeğin pozisyonu ve plasentanın yeri tespit edilir. Ultrason ayrıca versiyon gerçekleştirilirken doktorun hareketlerine yön vermesi konusunda yardımcı olabilir. İşlemin öncesinde, işlem sırasında ve sonrasında bebeğin kalp atış hızı izlenerek her şeyin yolunda olduğundan emin olunur.
Gebeliğin 36. haftası civarı Grup B Streptokok testi yaptırmanız gerekir. Bu testte, streptokok bakterisinin vücudunuzda olup olmadığına bakılır. Bu bakteri bebekte ciddi sorunlara yol açabilir hatta hayati tehlikeye neden olabilir. Gebelerin yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 30’unda test sonucu pozitif çıkmaktadır. Ancak bu bakterinin bulunması durumunda yapılacak olan şey basittir. Anneye doğum sırasında antibiyotik verilerek bakterinin bebeğe geçme şansı önemli ölçüde azaltılmış olur.
İkiz gebeliğin 36. haftasındaysanız ya da yüksek tansiyon, böbrek ya da kalp rahatsızlıkları gibi sorunlarınız varsa bu hafta doktorunuz biyofizik profil isteyebilir. Ultrason ve nonstres testin bir arada kullanıldığı biyofizik profilde doktorunuz, bebeğin nasıl olduğunu ve erken doğum gerekip gerekmediğini anlayacaktır.
36. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
36. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 36. haftasında 9. aya girmiş bulunuyorsunuz.
Gebeliğin 36. Haftasında Bebeğin Kilosu
36. haftada bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 2.6 kilogramdır.
Gebeliğin 36. Haftasında Bebeğin Boyu
Bebeğinizin boyu 36. haftada 47-48 cm arasındadır.
Gebeliğin 36. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Bebeğinizin hareketliliğini takip etmek, onun sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak açısından önemlidir. Bu nedenle günün belli bir zamanı bebeğin hareketini takip etmeniz faydalı olacaktır.
Bebeğin iki saatlik bir zaman dilimi içerisinde 10 ya da daha fazla defa hareket etmesi normaldir. Bebeğiniz her zamankinden daha az hareket ediyorsa bu durum bir soruna işaret ediyor olabilir.
Bebeğinizin bir süredir hareket etmediğini hissediyorsanız bir şeyler yiyin ve su için. Sonrasında uzanın ve bebeğin hareketini hissetmeye çalışın. Uzandığınız bir saat boyunca bebeğin hareketiniz hissetmezseniz bir an önce doktorunuza haber verin.
Gebeliğin 36. Haftasında Cinsel İlişki
Cinsel ilişki, sağlıklı bir gebeliğin doğal bir parçasıdır ve bebeğe bir zararı olmamaktadır. Bebek, rahim duvarları ve amniyotik sıvı ile korunmaktadır.
Ancak bazı durumlarda gebelikte cinsel ilişki riskli olabilmektedir. Aşağıdaki durumların olması durumunda gebeliğiniz yüksek risk grubundadır ve bu nedenle doktorunuz cinsel ilişkiden kaçınmanızı tavsiye edebilir:
- Düşük riskiniz varsa ya da geçmişte düşük yaşadıysanız
- Erken doğum riski varsa
- Nedeni bilinmeyen vajinal kanama, akıntı ya da kramp yaşıyorsanız
- Amniyotik sıvı sızıntısı varsa ya da zar tabakasında hasar varsa
- Rahim girişi gebelikte çok erken açıldıysa
- Plasenta, rahimde çok aşağıda bulunuyorsa (plasenta previa)
- Çoğul gebelik yaşıyorsanız
Gebeliğin 36. Haftasında Mide Bulantısı
Gebeliğin üçüncü trimesterinde bebek hızla büyümektedir. Bu nedenle gebeliğin bu aşamasında mide bulantıları ile karşılaşabilirsiniz. Ancak mide bulantılarınız şiddetliyse ve sürekli kusuyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir. Mide bulantılarının nedeni fazla yemek gibi basit şeylerden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir nedenden de kaynaklanabileceği için dikkatli olmanız gerekir.
Gebeliğin 36. Haftasında Baş Ağrısı
Gebeliğin üçüncü trimesterinde görülen baş ağrıları genelde şu nedenlerden kaynaklanmaktadır:
- Uykusuzluk
- Düşük tansiyon
- Susuzluk
- Kafein yoksunluğu
- Stres
Normalde migren ağrısı yaşayan kadınlar ise gebelikte daha az migren atağı yaşamış olduklarını fark edebilirler. Ancak bazı kadınlarda migren ağrıları daha da fazla olabilmektedir. Böyle bir durumda doktorunuza ilaç konusunda danışmanız faydalı olacaktır.
Üçüncü trimesterdeki baş ağrıları vücut duruşu ve fazla kilo taşımaktan da kaynaklanabilmektedir. Bu dönemdeki baş ağrıları ayrıca gebelikte yüksek tansiyon durumu olan preeklampsiden de kaynaklanıyor olabilir.
36. Hafta Gebelikte İshal
Gebelikte ishal görülmesi yaygın değildir. Hatta tam tersi kabızlık yaygın olarak görülebilmektedir. Ancak bazı kadınlarda gebeliğin son dönemlerinde, doğumdan hemen önce hafif ishal görülebilmektedir. 37. haftadan önce ishal yaşıyorsanız erken doğum işareti olabilir.,
Gebelikte görülen ishal şu nedenlerden kaynaklanabilmektedir:
- Gıda zehirlenmesi ya da mide virüsü
- Bazı antibiyotikler ya da antasitler
- Şekersiz şekerlemeler
- Süt ürünleri (Laktoz interolaransı varsa)
- İrritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sorunları
Gebelikte yaşanan ishal bazen ciddi bir durumun işaretçisi olabilir. Bu nedenle birkaç gün bağırsak hareketleriniz olmadıysa, ardından birden sulu ishal görüyorsanız doktorunuza haber vermelisiniz.
Hocam eşim azospermi 10 yıldır çocuğumuz olmuyor 3 tüp bebek denemesi yaptık 3ude olumsuz suan doktor dedi Sperm fish testi yapın olumlu cikarsa sonuç tekrar tüp bebek tedavisine başlarız olumsuzsa tedaviyi keseriz çok üzüldüm tedavi hiç kesilirmi umut hicmi yok hocam ne onerirsiniz bize cevabınızı bekliyoruz.
Bende arkadaşım gibi tüp bebek yöntemiyle han le kaldım şuan 6 aylık dünyalar tatlısı bi kızım var çok şükür arkadaşın yaşadıklarının bi kısmını bende yaşadım
merabalar hocam 37ye gireceğim bebeğimin hareketlerini aşırı derecede sert hissediyorum sebebi ne olabilir .