Gebeliğinizin 39. haftasına geldiğinizde bebeğiniz gelişimini tamamlamıştır. Bebeğiniz olgunlaşmış olsa da onun karnınızda geçirdiği zaman önemli olduğu için doğuma kadar sabırlı olmanız önemlidir.
39. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 39. haftasına geldiğinizde yaşadığınız belirtiler muhtemelen son birkaç haftadır gördüğünüz belirtilerle aynıdır. Bu belirtilerin pek çoğu, doğumun yaklaşması nedeniyle ortaya çıkan belirtilerdir. Gebeliğinizin 39. haftasında aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:
Braxton Hicks kasılmaları: 39 haftalık gebeyken sürekli olmasa da rahminizde kramp ya da kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu kasılmalar, vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir ve pozisyon değiştirdiğinizde azalma eğilimindedir. Gerçek doğum kasılmaları daha sık ve düzenli olduğu için doğum kasılmalarını, Braxton Hicks kasılmalarından ayırt etmeniz mümkün olacaktır.
Fetal aktivitede değişim: Bebeğinizin doğumuna az bir süre kalmışken hareketlerinde farklılıklar olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Artık bebeğinizin koordinasyonu daha gelişmiş olduğu için bebeğinizin rastgele tekmeler atmak yerine döndüğünü hissedebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri değişiklik göstermiş olsa da bu hareketleri takip etmeniz önemlidir.
Mide yanması ya da hazımsızlık: Gebeliğiniz boyunca yaşadığınız mide yanmalarının en kötüsü ile 39. haftada karşılaşmış olabilirsiniz. Doğum yapınca bu sorununuz ortadan kalkacaktır. Doğuma kadar ise yemeklerle birlikte sıvı alımındansa yemeklerin öncesinde ya da sonrasında almanız faydalı olabilir.
Mukus tıkacı ve/veya nişan: Gebeliğin 39. haftasında vajinal akıntı mukus kadar kalın yapılı olabilir ve bazen mukus tıkacının içerisinde kan bulunabilir. Bazı insanlar mukus tıkacı ya da nişan gelmesinin doğumun yakın olduğunu gösterdiğini düşünse de doğumun tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilmek mümkün değildir.
İshal: Vücudunuz doğum için hazırlanırken rektumdaki kaslar da gevşediği için bağırsaklarda hareketliliğe neden olabilir.
Hemoroit: Kabızlık yerine ishal yaşıyorsanız hemoroitte rahatlama meydana gelmiş olabilir. Ancak doğumda kendinizi zorlayacağınız için hemoroitlerin kötüleşebileceğini unutmayın.
Pelvik ağrı: Bebeğinizin baş aşağı pozisyonda durması, pelvik ağrıya neden olabilir. Adet sancısı benzeri ağrılar, kramplar ve hazımsızlık gibi belirtiler ise doğumun habercisi olabilir.
Sırt ağrıları: Gebeliğin son haftalarına geldiğinizde sırt ağrılarınız kötüleşmiş olabilir. Ağrılar rahatsız ediyorsa duşa girdiğinizde sırtınıza ılık su tutarak ağrıyan bölgelerde rahatlama sağlayabilirsiniz.
Suyun gelmesi: Doğumun yaklaştığını gösteren belirtilerden bir tanesi de amniyotik kesenin patlaması ve suyun gelmesidir. Bunun gerçekleşmesi ise genelde sancıların başlaması ile birlikte hastaneye gidildiğinde olur. Ancak suyunuz erken gelirse doktorunuzu aramalı ve hastaneye gitmelisiniz.
İkiz gebeliğinizin 39. haftasındaysanız azınlıktasınız demektir. İkiz gebelik yaşayan anneler genelde 39. haftaya kadar doğum yapmaktadır. Ancak ortada bir sorun olmadığı müddetçe gebeliğin devam etmesinde bir sakınca yoktur.

pregnant woman in labor calling hospital
Gebeliğin 39. Haftasında Neler Olur?
Gebeliğinizin 39. haftasına geldiğinizde bebeğinizin cildi pembeden beyaza dönmektedir. Pigmentasyon ise doğumdan sonra gerçekleşecektir. Ayrıca bebeğinizin vücudundaki kan damarlarının üzerindeki yağ tabakası da kalınlaşmaktadır.
39. Hafta Gebelik Ultrasonu
Bebeğiniz 39 haftalıkken uzuvlarını oynatabilmektedir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin beyni hızla gelişmektedir.
39. haftada doktorunuz, özellikle ikiz gebelik yaşıyorsanız hem ultrason hem de nonstres test ile bebeklerin sağlığını kontrol etmek isteyebilir. Yapılacak bu kontrollerin ardından doktorunuz her şeyin normal olduğunu söyleyebileceği gibi doğumun daha erken gerçekleştirilmesini isteyebilir.
39. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
39. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 39. haftasında 9 aylık hamilesiniz. Önümüzdeki hafta gebeliğinizin son haftasına gelmiş olacaksınız.
Gebeliğin 39. Haftasında Bebeğin Kilosu
Bebeğinizin kilosu bu dönemde yaklaşık olarak 3,3 kilogramdır.
Gebeliğin 39. Haftasında Bebeğin Boyu
Gebeliğinizin 39. haftasında bebeğinizin boyu 50,8 cm civarındadır.
39. Hafta Gebelikte Vajina Akıntı
Gebelik boyunca mukus tıkacı, rahim ağzını kaplamakta ve bakterilerin rahime girişini engellemektedir. Üçüncü trimesterin sonlarında bu tıkaç rahminize doğru inebilir. Bunun sonucu olarak vajinal akıntıda artış görebilirsiniz. Bu akıntı renksiz, pembe ya da kanlı olabilir. Akıntı, doğumdan günler önce başlayabileceği gibi doğumun başlaması ile de gelebilmektedir.
39. Hafta Gebelikte Kanama
Gebeliğinizin sonlarına doğru geldiğinizde vajinal akıntı gelmesi normal olsa da kanama ol9.ması, ortada bir sorun olduğunun belirtisi olabilir. Adet kanaması gibi yoğun bir kanama olduğunu görüyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
39. Hafta Gebelikte Kasık Ağrısı
Doğumdan önce süreçte bazı kadınlar Braxton Hicks kasılmalarını deneyimleyebilmektedirler. Bu kasılmalar, doğuma hazırlık niteliğinde olup rahminizde gerginlik hissetmenize neden olabilir. Braxton Hicks kasılmaları genelde yarım dakika sürmekle birlikte rahatsızlık verebilir ancak genellikle ağrıya neden olmaz.
Braxton Hicks kasılmaları gebeliğin 16. haftasından itibaren hissedilebildikleri gibi ilerleyen zamanlarda saatte iki kez görülebildikleri gibi bazen birkaç günde bir de hissedilebilmektedirler. Bu kasılmalar genelde pozisyon değiştirildiğinde ya da hafif bir yürüyüş yapıldığında geçer. Kasılmaların şiddetinde artma meydana gelmez ve düzenli değillerdir. Braxton Hicks kasılmalarının aksine doğum kasılmaları daha uzun, düzenli, ağrılı ve daha sık gelmekte ve zaman geçtikçe gittikçe yoğunlaşmaktadır.
Kasılmalarınız düzenli olarak gelmeye başladıysa ve gelme sıklıkları çoğaldıysa bunlar gerçek kasılmalar olabilir. Vakaların yüzde 90’ında suyun gelmesinden önce kasılmalar başlamaktadır. Bu nedenle hastaneye gitmeniz gerekir.
39. Hafta Gebelikte Cinsel İlişki
Gebeliğinizin 39. haftasında cinsel ilişkiye girmenizde doktorunuz aksini önermediği müddetçe güvenlidir. Hatta gebeliğin son haftasında da cinsel ilişkide bir sakınca bulunmamaktadır.
Her ne kadar gebeliğin son zamanlarında karnınızın büyüklüğü, göğüslerinizdeki hassasiyet ve şişlik cinsellik ile ilgili isteğinizi kaçırabilse de bunlar hakkında kötü hissetmeniz gerekmez. Gebeliğin son zamanlarında pek çok kadın kendini cinsel ilişki için hazır hissetmemektedir. Ancak doğum yaptıktan sonra 4 ila 6 haftalık bir süreçte doktorunuz cinsel ilişkiden kaçınmanızı tavsiye edebilir. Bu nedenle doğumdan önce isteğiniz varsa cinsellik yaşamanızda bir sakınca yoktur.
Gebeliğin 39. Haftasında Mide Bulantısı
Gebeliğin üçüncü trimesterinde mide bulantıları yaşanması gayet normaldir. Bu bulantılar şu nedenlerden kaynaklanabilmektedir:
- Gebelikte, mide ve gastrointestinal kaslar gevşemekte, sindirim yavaşlamakta ve yedikleriniz yemek borusundan yukarı çıkabilmektedir.
- Rahmin içerisinde büyüyen bebek, mide üzerinde baskı yapabilmektedir.
- Hormonlardaki değişiklikler mide bulantılarına neden olabilmektedir.
- Kan basıncında yaşanan değişiklikler, özellikle de düşük tansiyon mide bulantılarına neden olabilir.
- haftada mide bulantıları yaşıyorsanız sindirilmesi zor olan yiyeceklerden (yağlı, baharatlı, asitli) ya da büyük öğünlerden kaçınarak mide bulantısı, kusma ve reflüden kaçınabilirsiniz.
Gebelikte yaşanan mide bulantıları genelde endişelenecek bir sorunun göstergesi olmasa da bulantılar altta yatan başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Örneğin, preeklampsi isimli gebelik komplikasyonu mide bulantılarına neden olabilmektedir.
Gebeliğinizin hangi aşamasında olursanız olun belirtileriniz hakkında endişeleniyorsanız doktorunuzla iletişime geçmekten çekinmemelisiniz.
39 haftalık gebeyim bebeğin gelişimi on gün önce den gidiyor dedi doktorun nst ye girdim sancı m var di alttan muayene ettiler açılma yok dedi iki gün sonra kanamam oldu gittim muayene ettiler açılma yok dediler gönder diler iki günde vajinal dan su gibi akıntı geliyor neden acaba.
mrb ben 39 haftalık hamileyim doktorum bana bebegimin 3.300gr olduğunu belki sezeryan olabileceğimi ve muayene esnasında da 1cm açıklık olduğunu bebeğinde rahimde biraz geride olduğunu söyledi bu durum normal doğum yapmama engel mi acaba