Bakteriyel vajinozis vajinada doğal yoldan bulunan bakterilerin aşırı çoğalmalarından kaynaklanan bir vajinal inflamasyon türü ve bu da doğal dengenin bozulmasına sebep oluyor.
Üreme çağındaki kadınların bakteriyel vajinozis yaşama ihtimalleri daha fazla olsa da her yaştan kadını etkileyebiliyor. Bunun sebebi tam olarak bilinmiyor ancak korunmasız seks veya sık sık vajinayı yıkamanın riski arttırdığı biliniyor.

Belirtileri
Bakteriyel vajinozisin işaret ve belirtileri arasında şunlar olabilir:
- İnce, gri, beyaz veya yeşil vajinal akıntı
- Balık gibi kötü kokan vajinal koku
- Vajinal kaşıntı
- İşeme sırasında yanma
Pek çok bakteriyel vajinozis sahibi kadında herhangi bir işaret ve belirti ortaya çıkmıyor.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Eğer şunları yaşarsanız doktorunuza görünün:
- Yeni ve koku veya ateş ile bağlantılı bir vajinal akıntınız varsa. Doktor sebebi tespit edebilir ve işaret ile belirtileri tanımlayabilir.
- Daha önce vajinal enfeksiyonlarınız olduysa ancak akıntının rengi ve kıvamı bu defa farklı görünüyorsa.
- Birden fazla cinsel partneriniz varsa veya yakın zamanda yeni bir partneriniz olduysa. Bazen cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri bakteriyel vajinozis ile benzer olabiliyor.
- Mantar enfeksiyonu için reçetesiz ilaçlar ile kendinizi tedavi etmeyi denediyseniz ancak belirtiler devam ediyorlarsa.
Sebepleri
Bakteriyel vajinozis, vajinanızda doğal olarak bulunan bir kaç tür bakterinin bir tanesinin aşırı gelişiminden kaynaklanır. İyi bakteriler normalde kötü bakterilerden fazladırlar. Ancak çok fazla kötü bakteri varsa bu vajinadaki doğal mikroorganizma dengesini bozar ve bakteriyel vajinozise sebep olabilir.
Risk Faktörleri
Bakteriyel vajinozisin risk faktörleri arasında şunlar var:
- Birden fazla cinsel partnere veya yeni bir partnere sahip olmak: Doktorlar cinsel aktivite ve bakteriyel vajinozis arasındaki bağlantıyı tam olarak anlamıyorlar ancak rahatsızlık çok sayıda seks partneri olan veya yeni bir partneri olan kadınlarda daha sık görülüyor. Bakteriyel vajinozis aynı zamanda kadınlarla ilişkiye giren kadınlarda da daha sık görülüyor.
- Vajina yıkama: Vajinayı su ile durulama veya bir temizleyici ile temizleme uygulaması onun doğal dengesini bozar. Bu da zararlı bakterilerin fazla çoğalmalarına sebep olarak bakteriyel vajinozise sebep olabilir. Vajina kendini temizleyen bir yapıda olduğundan onu temizlemeye gerek yok.
- İyi bakterilerin doğal yoldan az olması: Eğer vajinanızın doğal ortamında yeterince iyi bakteri yoksa, bakteriyel vajinozis geçirme ihtimaliniz artar.
Komplikasyonlar
Bakteriyel vajinozis genelde komplikasyona yol açmaz. Fakat bazen şunlara sebep olabilir:
- Erken doğum: Hamile kadınlarda bakteriyel vajinozis, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile bağlantılı.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Bakteriyel vajinozise sahip olmak kadınların HIV, uçuk, bel soğukluğu ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları kapma ihtimallerini arttırır. Eğer HIV’niz varsa, bakteriyel vajinozis virüsü partnerinize geçirme ihtimalinizi de arttırır.
- Jinekolojik ameliyattan sonra enfeksiyon riski: Eğer bakteriyel vajinozise sahipseniz, histerektomi gibi operasyonlardan sonra enfeksiyon kapma ihtimaliniz artar.
- Pelvik inflamatuvar hastalığı: Bakteriyel vajinozis bazen pelvik inflamatuvar hastalığa sebep olabilir. Bu rahatsızlık rahmi ve fallop tüplerini etkileyen bir enfeksiyondur ve kısırlık riskini arttırır.
Önleme
Bakteriyel vajinozisin önlenmesi için şunlara dikkat etmek gerekli:
- Vajinayı rahatsız etmemeli: Sadece hafif, kokusuz sabunlar ve kokusuz tampon ile pedler kullanmak.
- Vajinayı yıkamamak: Vajinanın normal banyo haricinde temizliğe ihtiyacı yoktur. Sık sık yıkamak dengesini bozar ve enfeksiyon riskini arttırır. Ayrıca yıkamak vajinal enfeksiyonu da ortadan kaldırmaz.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak: Erkek partlerinizin kondom kullanması, cinsel partnerlerinizin adedini sınırlandırmak ve ilişkiden kaçınmak cinsel yolla bulaşan hastalık riskinizi azaltır.