
Çocuk yapmak insanlığın biyolojik olarak çoğalabilmek ve neslinin devamını sağlamak için hayatın en önemli parçalarından bir tanesi. Zira anne adayından gelen yumurta hücresinin, baba adayından gelen sperm hücresi ile birleşmesi neticesinde ortaya çıkan embriyo, anne rahminin içerisinde doğal yollardan büyümeye başlıyor ve karşılığında da bir bebeğin oluşumuna şahit olabiliyoruz. Bu süreç insanlığın doğal yollardan çoğalabilmesi için var olan tek yöntem.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Ancak bazen kadınlarda bazen de erkeklerde karşılaşılan üreme organlarına ait problemler, maalesef doğal yollardan bebek sahibi olunmasını çok zor veya imkansız bir hale getirebiliyor. Geçmiş yüzyılda bu sorunlara karşı tek yapılabilen şey kısırlık sebeplerini ortadan kaldırmak ve rahatsızlıkları geçirmeye çalışmaktı. Ancak 1900’lü yılların sonunda geliştirilen yeni teknikler ve ilerleyen teknoloji sayesinde tüp bebek adı verilen yeni bir yöntem ortaya çıktı.
Tüp Bebek Ne Demek?
Tüp bebek tedavilerini kısaca açıklamak gerekirse, anneden alınan yumurta hücresinin, babadan alınan sperm hücresi ile rahim dışında birleştirilmesi, yani döllenmesi diyebiliriz. Tüp bebeğin ilk dönemlerinde bunun için özel bir kültür ortamı oluşturuluyor ve alınan yumurtalar ile spermler bu kültür içerisinde doğal yoldan eşleşmeye bırakılıyordu. Ardından da döllenme gerçekleşen yumurtalar yeniden anne rahmine yerleştiriliyorlardı.
Fakat bu yöntem artık çok fazla tercih edilmiyor ve mikroenjeksiyon ile yumurtanın içerisine direkt olarak sağlıklı spermin enjekte edilmesi prosedürü takip ediliyor. Bu sayede hem daha yüksek döllenme oranlarının yakalanması mümkün oluyor, hem de hangi spermlerin daha sağlıklı olduğunun incelenmesi ve o sperme uygun yumurtanın da seçilmesi gibi başarı oranını daha da arttıran imkanlar ortaya çıkıyor. Bilhassa spermlerde kromozomal rahatsızlıklara karşı yapılan incelemeler, genetik rahatsızlıklara karşı savaşta da önemli bir yer elde ediyor.

Gelecekte Bebekler Tüp Bebek mi Olacak?
Bu sorunun cevabını şu anda kapsamlı bir şekilde vermek ve gelecek kehanetinde bulunmak maalesef tam olarak mümkün değil. Ancak yapılan araştırmalar, doğal gebelikte etkili olan pek çok faktörün uzun vadede tüp bebek tedavisine olan talebin artmasını sağlayacağını gösteriyor. Sizler için bu faktörler ve en son gelişmelerden biraz bahsedelim.
Sperm hareketlilikleri gerilemiş durumda!
En son araştırma sonuçlarına göre, erkeklerin sperm adetleri ve sperm hareketlilikleri, 50 yıl öncesine göre çok daha gerilemiş durumda. Yani anne adayının rahminde bulunan yumurta hücresine ulaşması gereken spermler, artık hem daha az sayıdalar, hem de daha yavaş hareket ediyorlar. Bu durum ise uzun vadede doğal hamilelik imkanlarının giderek azalmasına neden olacak gibi görünüyor. Elbette anne adaylarının düşen yumurta kalitesi ve bozulan regl düzenleri de maalesef doğal gebeliğin gün geçtikçe daha zor hale gelmesine sebep oluyor.
Modern yaşam tarzı sperm ve yumurtaları kötü etkiliyor!
Sperm ve yumurtalarda gerçekleşen bu kötü değişimin en temel sebepleri arasında ise modern yaşam tarzımız gösteriliyor. Her yanımızı sarmış yapay gıdalar, elektromanyetik cihazlar, radyo dalgaları yayan cihazlar, incelen ozon tabakası ile güneşin zararlı etkileri, daha hareketsiz hale gelen yaşamlarımız ve obezite tehdidi, kimyasal ve biyolojik atıklardaki artış, zararlı madde tüketimi gibi onlarca farklı faktör, maalesef bahsettiğimiz bu üreme sağlığını etkileyici durumlar arasında bulunuyor.
İnternet ve akıllı cihazlar üreme sağlığını etkiliyor
İnsan vücudunun her bölümünün doğru ve aktif bir şekilde çalışması için ona zarar veren etkenlerden uzak kalabilmesi gerekiyor. Lakin giderek artan insan nüfusu, ihtiyaçları ve artan tüketim sebebiyle maruz kaldığımız bu negatif faktörler, uzun vadede azalacak gibi de görünmüyorlar. Hatta iletişim ihtiyaçları için kullandığımız internet bağlantılı akıllı cihazlarımızın devamlı bizimle birlikte olması dahi üreme sağlığını yakından ilgilendiren sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.
Tüm bebeklerin tüp bebek olmasını gerektirecek aciliyet yok
En azından yakın gelecek tüm bebeklerin tüp bebek olmasını gerektirecek derecede acil bir durum bulunmuyor ancak çok uzun vadeli tahminlerde başka birtakım etkenlerin de varlığıyla bunun mümkün olması hiç de zor değil. Şimdilik tüp bebek tedavisinin sunduğu imkanlardan faydalanmak en mantıklısı gibi görünüyor.