Trikomonas, bir parazitin neden olduğu yaygın olarak görülen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Trikomonas, kadınlarda kötü kokulu vajinal akıntı, vajinal kaşıntı ve idrar yaparken acıya neden olabilmektedir.
Trikomonası olan erkeklerde genelde belirti görülmemektedir. Trikomonası olan gebeler ise erken doğum yapma konusunda risk altında olabilmektedir.
Trichomonas vaginalis isimli parazitin tekrar enfeksiyona neden olmasını önlemek için partnerlerden ikisi de tedavi edilmelidir. Her cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Trikomonas Belirtileri
Trikomonas pek çok kadın ve erkekte belirti göstermez. Belirti gösteren kişilerde ise enfeksiyon ile temas ettikten günler ya da haftalar sonrasına kadar belirtiler ortaya çıkmayabilir.
Kadınlarda görülen belirtiler genellikle şunlar olmaktadır:
- Beyaz, gri, sarı ya da yeşil renkte ve genelde kötü kokulu köpüklü vajinal akıntı
- Vajinal lekelenme ya da kanama
- Vajinal yanma ya da kaşıntı
- Vajinada kızarıklık ya da şişkinlik
- Sık idrara çıkma isteği
- İdrar sırasında ağrı ya da ağrılı cinsel ilişki
Erkeklerde görülen belirtiler genellikle şunlar olmaktadır:
- Üretradan gelen akıntı
- İdrar yapma sırasında ya da boşalma sonrasında yanma
- Sık idrara çıkma isteği
Trikomonasın Nedenleri
Trikomonası olan biriyle cinsel ilişki yaşama sonucu enfeksiyon kapılır. Enfeksiyon genelde penis ve vajinanın teması sonucu yayılmaktadır.
Kadınlarda enfeksiyon genelde vulva, vajina, rahim ağzı ya da üretrada görülmektedir. Erkeklerde ise genelde üretrada görülür. Enfeksiyon erkeklerde ayrıca mesane ve penis arasındaki bez olan prostatta da görülebilmektedir. Trikomonasın el, ağız ve anüs gibi vücudun diğer bölgelerinde görülmesi nadirdir.
Trikomonas sarılma, öpüşme, tabak paylaşma ya da klozete oturma gibi normal fiziksel temaslar ile bulaşmaz. Buna ek olarak cinsel organların dahil olmadığı cinsel temaslarda da enfeksiyon yayılmaz.
Trikomonasta risk faktörleri nelerdir?
Risk faktörleri arasında aşağıdakiler yer almaktır:
- Birden fazla cinsel partner
- Başka cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar geçirmiş olmak
- Daha önce görülen trikomonas epizodları
- Kondomsuz cinsel ilişki
Trikomonas Tanısı
Trikomonasın belirtileri cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar ile benzer olmaktadır. Bu nedenle sadece belirtilere bakılarak hastalığın teşhisi yapılamaz. Enfeksiyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız fiziksel muayene ve laboratuvar testler için doktorunuzu görmelisiniz.
Trikomonas tanısı için yapılabilecek testlerin arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
- Hücre kültürü
- Antijen testleri (Trikomonas paraziti bulunuyorsa antikorlar birleşir, renk değişimi enfeksiyon olduğunu işaret eder)
- Trikomonas DNA’sına bakmak için testler
- Kadınlarda vajinal sıvıdan erkeklerde ise üretral sıvıdan alınan örneklerin mikroskop altında incelenmesi
Trikomonasın Neden Olabileceği Komplikasyonlar
Trikomonas enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların bulaşmasını kolaylaştırabilmektedir. Trikomonasın cinsel organlarda neden olduğu inflamasyon, cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar ile birlikte HIV’e yakalanma riskini de arttırmaktadır. Ayrıca trikomonas enfeksiyonunuz varsa bu virüsü başkalarına yaymanız kolaydır.
Trikomonas ile birlikte genelde bel soğukluğu, klamidya ve bakteriyel vajinoz gibi diğer hastalıklar da görülür. Enfeksiyonlar tedavi edilmezse pelvik inflamatuar hastalık meydana gelebilir. Pelvik inflamatuar hastalığın komplikasyonları arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
- Skar dokuya bağlı olarak fallop tüplerinde tıkanıklık
- Kısırlık
- Kronik karın ya da pelvik ağrısı
Trikomonas ve Gebelik
Trikomonas, gebe kadınlarda komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunlar arasında erken doğum veya düşük doğum ağırlığı açısından daha yüksek riske sahip olmak yer alabilmektedir. Ayrıca nadir olarak görülmekle birlikte enfeksiyon, doğum sırasında bebeğe de bulaşabilmektedir.
Enfeksiyonun tedavisi için gebelikte metranidazol ve tinidazol kullanımı güvenli olmaktadır. Şimdiye kadar ciddi bir etki ile karşılaşılmamıştır.
Gebeyseniz ve trikomonas veya cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyonunuz olduğundan şüpheleniyorsanız olası komplikasyonları önlemek açısından en kısa zamanda doktorunuzla görüşmelisiniz.
Trikomonasın Uzun Vadede Görülebilecek Sonuçları
Tedavi olunmazsa trikomonas enfeksiyonu devam edebilir. Enfeksiyon, tedavi ile genelde bir hafta içinde tedavi edilebilmektedir.
Trikomonas tedavisi gördüyseniz ancak partneriniz tedavi görmediyse ya da enfeksiyonu olan yeni bir partneriniz olursa trikomonosa tekrar yakalanabilirsiniz. Enfeksiyonu tekrar yaşama riskinizi düşürmek için tüm cinsel partnerlerinizin tedavi gördüğünden emin olmalısınız. Sonrasında cinsel açıdan tekrar aktif olana kadar enfeksiyonun tamamen temizlendiğinden emin olmalısınız. Genelde ilaçlarınızı aldıktan sonra tekrar seks yapmak için bir hafta beklemeniz önerilir.
Belirtileriniz bir hafta sonra geçmiş olmalıdır. Belirtileriniz devam ederse doktorunuz ile tekrar test yapılması ya da yeni bir tedavi yapılması için konuşmalısınız.
Tedaviniz sonlandıktan en geç üç ay sonra tekrar test yaptırmak için doktorunuzu görmelisiniz. Kadınlarda enfeksiyonun tekrar etme olasılığı ilk üç ay içinde yüzde 17’ye kadar çıkabilmektedir. Partneriniz tedavi görmüş olsa bile tekrar enfeksiyon geçirebilirsiniz. Bazı vakalarda trikomonas ilaçlara karşı dirençli olabilmektedir.
Bazı testler tedaviden iki hafta sonra kadar yakın bir zamanda gerçekleştirilebilmektedir.
Trikomonas Tedavisi
Metronidazol ve tinidazol gibi antibiyotikler ile enfeksiyon pek çok insanda temizlenebilmektedir. Doktorunuz gün içinde bir büyük doz ya da birden fazla küçük dozlar halinde ilaç önerecektir. İlaçlarınız bitmeden önce kendinizi iyi hissetmeye başlamış olsanız bile ilaçlarınızı bitene kadar kullanmalısınız.
Cinsel partnerinizin de test yaptırdığından ve gerekli ilaçları kullandığından emin olmalısınız. Belirti göstermemesi, partnerinizin enfeksiyonu olmadığı anlamına gelmez. Bütün partnerlerin tedavisi sağlanana kadar bir hafta süre ile cinsel temastan kaçınmak gerekir.
Trikomonas nasıl önlenir?
Trikomonastan tamamen korunmanın tek yolu tüm cinsel aktivitelerden uzak durmaktır.
Trikomonas ile birlikte cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunmak için cinsel birleşme sırasında kondom kullanmalısınız.