Bilim dünyasında inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları insan embriyosunun genlerini değiştirerek bebeğin büyüdüğünde geçirmesi muhtemel ölümcül bir hastalığı engelledi. Peki bu ne demek oluyor?
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama

Bugüne kadar biz bir takım genetik hastalıkları embriyolarda tarayıp bu genetik hastalığın bulunmadığı sağlıklı embriyoların seçebiliyorduk. Bu gelişme ile birlikte bir adım ötesine geçmiş olduk ve bu embriyodaki genetik bozukluk yani hatalı olan genin o bölgeden kesilmesi yerine sağlıklı bir genin yerleştirilmesi ve daha solda bu sağlıklı gen vasıtasıyla hastalığının olmadığı bir embriyonun bulunması ve bu embriyo ile bir gebelik elde edilmesi planlandı. Bu aslında genetik mühendisliğinin tüp bebek tedavisi için büyük başarısı yani devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz.
Embriyonun Sağlıksız Kromozomları ayıklanabilir mi
Biz bugüne kadar bir embriyodaki 23 çift kromozomu tarayabiliyorduk. 46 kromozomu ve down sendromulu ya da başka problemi olan kromozom bozukluğu olan embriyoların tespit edip bu embriyoları vermeyip sağlıklı embriyoları vererek bu çiftlerde sağlıklı gebelik elde edebiliyorduk. Bir insanda toplam 23 çift kromozom var. Yani bu 23 çiftin toplam 46 kromozom 23 anneden 23 babadan gelir. Ancak bu toplam 23 kromozom üzerinde 9000 tane gen var. Biz kromozomlara bakabiliyoruz yeni teknolojilerle.
Yani elimizde CGH ve NGS adını verdiğimiz kısaca açıklamak gerekirse yeni nesil genetik diziyleme dediğimiz yöntemlerle ki bunlar son yöntemlerdir embriyoların kromozomlarını tarayabiliyoruz. Fakat bir kromozom üzerinde binlerce gen var. Şimdi sırada artık tek tek diyenleri belirlemek hatta belirlemekte kalmayıp bu genleri de değiştirebilmek yani hatalı genler değiştirebilmek söz konusu oluyor bu gerçekten çok büyük bir gelişme. Çünkü artık bunun sonunda tamamen kusursuz, genetik hastalıkları olmayan bir nesil dünyaya gelebilecek. Belki de ilerleyen dönemlerde artık tamamen insan neslinin devamında tamamen genetik hastalıklardan arınmış sağlıklı bir insan nesli dünyaya gelecek.
Tüp bebek tedavisinde çığır açan gelişme
tasarım bebek aslında şu demek siz bebeğini her şeyini daha önceden planlayabiliyorsunuz demek. saç rengi göz rengi ne işte genetik olarak bir hastalığı olup olmayacağını boyunu vesaire şimdi belki değil konu aslında tasarım bebek safhasına kadar gitmeyebilir. Çünkü burada söz konusu olan şey bebeğin boyu saç ve göz rengi vesaire değil. Tabii ki bu tür istekler bazı ailelerden gelebilir ama bu ne kadar ettiktir, ne kadar yasal olur? Çünkü bunlara yönelikte yasalar tanımlanacak ilerki günlerde. Dolayısıyla bunun gerçekleşebileceğini tahmin etmiyorum. Bizim açımızdan yani tıp insanları ya da bilim insanları olarak, biz şunu söyleyebiliriz;
Biz genetik hastalığı olan bebek olmasını istiyoruz çünkü bütün kaslarını kullanamayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum ya da karaciğeri bozuk bir takım maddeleri depolayan ve karaciğer çalışmayan bir bebek istemiyoruz. Sonuçta yaşamın erken yıllarında ölüme mahkum olmuş bir bebek istemiyoruz. Yani sonuçta bütün bu araştırmaların aslında temel amacı daha sağlıklı bir insan nesli elde etmek. Yoksa bebeğin saçı olmuş, gözü bu renk olmuş bunlar aslında çok önemli değil ve etik olarak da doğru bulmuyoruz. Genetik olarak sağlıklı olmalarını çok doğru buluyoruz çok önemsiyoruz Tabii ki bu genetik araştırmalar bazı insanlarda endişeler tereddütler ortaya çıkarıyor ve bazı ülkelerde Avrupa da Amerika da da bazı Amerika’da bazı eyaletlerde Avrupa’da bazı ülkelerde bununla ilgili yasaklar var. Genetik inceleme yapılamıyor bence yapılmalı belli kurallar, yasalar çerçevesinde bu yoldan gitmek lazım.
Merhabalar Bülent bey\nBirkaç tüp bebek denemesi yaptık, fakat embriyo büyüme süreci sonrasında olgunlaşan emriyolarımız yurt dışı testlerinde sağlıksız sonuçlar geldi. Donlu bir kızımız olduğu için transfer olması. Yeni teknoloji ile bu problemler aşılabilir mi.