
Tüp bebek tedavisinin başlama noktası ve en önemli aşaması tüp bebek tedavisine karar verilmesi ardından doktordan randevu alarak ilk görüşme ve muayeneyi gerçekleştirmektir. İlk görüşme tüp bebek tedavisi süresince izlenecek yolda yapılacaklar hakkında bilgi alınan ve tedavi planlaması için karar verilen aşamadır.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması tüp bebek tedavisi yapılacak olan çift ile doktor arasında geçen ön görüşme ile başlar. Kısırlık problemini yaşayan çift ilk görüşme için doktordan randevu almaktadır. Çift doktora başvurulduğunda ise hem kadının hem de erkeğin tıbbi öyküsü dinlenerek bu öykü kayıt altına alınır. Bu öyküde çiftin daha önce incelenen testleri, kontrol edilen rahim filmi, cerrahi girişim epikrizleri incelenir.
Tüm bu verilerle ve daha önce uygulanan jinekolojik ve ürolojik muayeneler neticesinde çiftin tabi olacağı tüp bebek tedavisi protokolü kararlaştırılır ve tedavinin programı yapılır. Tüp bebek tedavisi için muayene olan kadında muayene sonrası tedavi öncesi yapılması gerekli olan bir cerrahi girişimin olup olmadığı konusu araştırılır. Çünkü tedavi öncesinde rahimdeki doğumsal anatomik problemler ya da miyom, polip gibi oluşumlardan kaynaklı görülen rahim yapışıklığı sebebiyle Histeroskopi tekniği ile yapılan cerrahi girişime gereksinim duyulur veya tüplerdeki enfeksiyon ve sıvı toplanması durumuna bağlı olarak ya da oluşan miyomların rahim dışına doğru büyümesi sebebiyle Laparoskopik cerrahi işlemine başvurmak gerekebilir.
Tüp bebek tedavisinin protokolüne karar verilme aşamasında kadının yaş etkeni, yumurta rezervinin durumu, daha önce geçirmiş olduğu cerrahi girişimler, çikolata kisti hastalığı mevcudiyeti, hormon seviyeleri ve daha öncesinde görülmüş olan tüp bebek tedavisi protokolleri hakkında bilgi sahibi olmak etkili olacaktır.
Peki, “tüp bebek konusunda ilk görüşme ve muayene” esnasında neler konuşulur?
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktor çiftten ayrıntılı geçmişinizi anlatmanızı talep edecektir. Geçirilmiş olunan sağlık problemleri ya da devam eden bir sürekli hastalığı ile ilgili olarak düzenli bir ilaç kullanıp kullanmadığınızı ayrıca alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların varlığını muhakkak gözden geçirecektir. Sonrasında tüp bebek tedavisiyle ilgili muhtemel geçmişe dair sorular sorarak, daha önceki test neticelerini görmeyi isteyecektir. Tüp bebek tedavisinde çıkılacak yola muayene ile başlanacaktır. Erkeğe daha öncesinde semen analiz yapılmış ve bu analiz sonucu temiz çıkmışsa ve seksüel hususta herhangi bir fonksiyon bozukluğu mevcut değilse erkeğin tekrar muayene edilmesine ihtiyaç duyulmayacaktır. Fakat semen analizi muhakkak yapılmalıdır. Çünkü tüp bebek tedavisi için yapılması gereken önemli bir testtir.

Tüp bebek öncesi kadın muayenesi ve önemi
Kadınların muayenesi ve tüp bebek tedavisi için yapılacak olan muayenenin neticesi tüp bebek tedavisinin en önemli aşamasıdır. Rahim içinin yapısı, rahim duvarının kalınlık durumu, kist ya da miyom oluşumların varlığı, yumurta miktarı, yumurtalıkların içindeki muhtemel kistlerin varlığı, doğum itibariyle rahim yapısının durumu rahim içinde polip gibi oluşumlara saptanmaması gibi tüm bu hususlar bütünüyle kadında tüp bebek tedavisi öncesinde değerlendirilir. Muayene esnasında doktor akıntıya rastlarsa kadından kültür talep edecektir. Yakın bir zamanda pap smear olarak adlandırılan test yaptırılmamışsa kültür beraberinde bu testte istenir.
Hastaların tıbbi hikayesi ve tedavi geçmişi
Tüp bebek tedavisi için gerekli olan tıbbi hikaye ayrıntılı bir biçimde dinlenip, önem arz eden muayene yapıldıktan sonra doktor; tüp bebek tedavisi uygulandığı takdirde ne kadar başarılı olunabileceği ile ilgili olarak çifti gerçekçi bir biçimde bilgilendirir.
Tüp bebek tedavisi 6 aşamalı bir tedavidir. Ancak tüp bebek tedavisinde tıbbi uygulamaların yapıldığı aşamaya geçmeden önce ilk aşamada yapılan ilk görüşme ve muayene aşaması oldukça önemlidir. Çünkü bu aşama sonrası aslında diğer aşamalara geçilip geçilmeyeceğine karar verilir. Tüp bebek tedavisindeki ilk aşamayı yani ön görüşme ve muayene aşamasını açıkladıktan sonra diğer aşamaları hakkında da kısaca bilgilendirme yapmak gerekirse;
2. Aşama ( Yumurtalıkları uyarma ve yumurta oluşturma)
3. Aşama (Yumurta toplama (OPU) )
4. Aşama ( Döllenme (IVF veya ICSI yöntemi) )
5. Aşama (Embriyo transferi)
6. Aşama (Gebelik testi) Ayrıntılı bilgi için “tüp bebek aşamaları” makalemi okuyabilirsiniz.
Sonuç olarak tüp bebek tedavisine uygun olunup olunmadığı, uygunluk durumunda tedavi sonucunda ne kadar başarılı olunabileceği ve tedavinin planlaması açısından tüp bebek tedavisinde ön görüşme muayene aşaması oldukça önemli bir aşamadır. Bu sebeple ön görüşme ve muayeneye gitmeden önce tüp bebek tedavisi ile ilişkili olan tüm tıbbi verileri doktorla paylaşmanız gerekmektedir.
hocam 7 aydir evliyiz cocugumuz olmadi sperm testi yaptirdik bir milyonun altinda cikti ne yapmaliyiz esimin yasi 24 benim yasim 25 nasil bir tedavi gormeliyiz
Hocam 36 yaşındayım. Yumurtalarımın yaşlı olduğu söylendi. 3 tane yumurtam var bildiğim. Tüp bebek tedavisi oldum. Önce 1 yumurta gelisti digerleri buyumedi… En son solda gelisen yumurta 19mm sagda buyumeyen 2 yumurta buyudu 15 mm oldu. 3 tane topladilar 1 tane transver oldu. Sonuc negatif sonuclandi. Psikolojik ilaç kullaniyorum doktor kontrolunde çocuk istedigimiz icin en az duzeyde… Doktorum tüp bebek tedavisine kullandigim ilaclarin engel oldugunu söyledi… Psikiyatrlar bunun doğru olmadigini söylüyorlar kafam karişik…Prp yöntemiyle ilgili konusmalarinizi dinledim. Benim prp yöntemiyle hamile kalma şansim olabilir mi… Ben Yenibosnada oturuyorum sizinle tedavi olmak istiyorum ama yeriniz bana çok uzak… Farkli bir hastanede bana yakin bir yerde tedavi etme olasiliği var mi diye sormak istiyorum.