Tüp bebek tedavisinde temel amaç elbette ki, çiftin eve canlı bebek götürebilmesidir. Bunun için de öncelikle sağlıklı bir embriyo elde edilebilmeli ve sorunsuz bir şekilde rahme transfer edilebilmelidir. Embriyonun kalitesinin gebelik için uygun olması da doğal olarak yumurta ve sperm hücrelerinin kalitesine ve embriyo oluşum ve gelişim aşamalarının takibinin doğru şekilde yapılmış olmasına bağlıdır. İşte tüm bunlar düşünüldüğünde aslında tüp bebek tedavisinin danışmanlık, yumurta geliştirme, yumurta toplama, döllenme ve embriyo transferi aşamalarının her biri çok önemlidir ve çok fazla özen gerektirmektedir.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Ama maksat başarılı bir embriyo transferi ve embriyonun sağlıklı tutunabilmesi olduğundan, diğer tüm aşamalarla birlikte embriyo transferi öncesinde de yapılması gerekenlere dikkat etmek gerekiyor. Çünkü transfer öncesinin mümkün olan en sağlıklı şekilde olması, gebeliğin gerçekleşmesi ve devamı için önem taşıyor.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi öncesi çok önemlidir!
Tüp bebek tedavisinde çiftin de, tüp bebek uzmanlarının da temel hedefi sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmekse, embriyo transferi de en önemli basamak olarak düşünülmelidir. Embriyo transferi aşamasına gelirken ve embriyo transferi yapılırken bunun da en uygun şartlarda yapılması çok önemlidir. Tedaviyi gerçekleştiren uzmanlar, gebeliği sağlayan en uygun şartları gözden geçirmeli ve bu şekilde embriyo transferinin yapılması gerekir.
- Hormon seviyeleri kontrol altında tutulmalı!
Seçilen embriyonun rahme tutunabilmesi ve gebeliğin gerçekleşip devam edebilmesi için embriyo transferinden önce anne adayının hormon seviyeleri kontrol edilmeli. Bu sayede rahim içi zarının embriyoyu kabul edebilecek özellikte olup olmadığı da görülür. Tüp bebek tedavisinin başından sonuna kadar ve özellikle de embriyo transferinde hormon seviyeleri çok önemlidir. Çünkü son dönemlerde progesteron hormonunun zamanından önce yükselmesi yüzünden rahim içi zarı embriyoyu kabul etmeyebiliyor. Bu durumda tedavi başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Bu sebeple de embriyo transferinden önce, yumurta toplama işleminin yapılacağı günkü progesteron hormonu seviyesine çok dikkat edilmelidir.
- Rahim içi zarı yeterince kalınlaşmalı!
Transfer edilen embriyonun rahme tutunabilmesi ve gebeliğin gerçekleşip devam edebilmesi için rahim içi zarının belirli bir kalınlığa ulaşması gerekiyor. Eğer istenen bu kalınlaşma sağlanamazsa, embriyonun rahim içine yataklanması ve yerleşmesi daha zor olur, hatta gerçekleşmeyebilir. Bunun için sınır da yaklaşık 7,5 mm’dir. Bu kalınlığın altındaki durumlarda embriyonun o ay transfer edilmesi önerilmez, rahim zarının yeterince kalınlaşmamasına rağmen de embriyo transferi yapılır tedavi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Rahim zarının yeterince kalınlaşamadığı vakalarda elde edilmiş olan embriyoların dondurulup saklanması ve rahim içi zarının daha uygun bir kalınlığa ulaşmasının beklenerek embriyonun doğru zamanda transfer edilmesi en doğru yaklaşım olur.
- Yumurtalıkların fazla uyarılması embriyo transferinin ertelenmesine sebep olur!
Tüp bebek tedavisinde yumurta gelişiminin desteklenmesi için yumurtlamayı teşvik eden hormon ilaçları verilmektedir. Ancak bu ilaçlar da bazı kadınlarda olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Bu bağlamda embriyo transferi öncesinde kadının karnında gerginlik varsa, kadın mide bulantısı, kusma gibi şikayetler yaşıyorsa, yumurtalıkların aşırı uyarılması ile ilgili bir sorunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu şikayetler yumurtalıkların aşırı uyarılmasından kaynaklanıyorsa, embriyo transferi yapılıp gebelik gerçekleştiğinde gebelik, bu sorunu daha da ciddi ve şiddetli hale getirebilir.
Böyle vakalarda hipersitümilasyon, yumurtalıkların aşırı uyarılması ile, karında sıvı toplanması ile şeklindeki bu klinik durumun ilk bulguları tespit edilmişse ve tedaviyi gerçekleştiren doktor, embriyo transferi sonrasında bu sorunun daha kötüleşeceğini öngörüyorsa embriyo transferinin ertelenmesi gerekir. Bu tür vakalarda da embriyolar dondurulup saklanır ve kadının sorunu tedavi edildikten sonra daha uygun bir zamanda transfer yapılır.
- Anne adayının psikolojisi iyi olmalı!
Genel olarak tüp bebek tedavisinde başarılı olabilmesinde çiftin tedaviye olumlu yaklaşması ve psikolojilerinin sağlıklı olması çok önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle de embriyo transferi öncesi ve transfer günü öncelikle anne adayının kendini rahat hissetmesi, kaygılı ve gergin olmaması çok önemlidir. Çünkü stresli bir ruh halinin rahmin kasılmalarını artırdığı ve bunun da hem doğal yolla gebelikte hem de tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunmasını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.
Bu bağlamda düşünüldüğünde aslında tüp bebek tedavisine başlandığı andan doğuma kadarki süreçte anne adayının psikolojisinin iyi olması başarı için çok önemlidir. Anne adayını psikolojik açıdan rahatsız eden, onun strese girmesine sebep olan etkenler de gerekiyorsa uzman bir psikologdan profesyonel bir yardım alarak çözülmeli, saf dışı bırakılmalıdır.
- Anne adayı idrara sıkışık bir şekilde transfere gitmelidir!
Ultrason muayenelerinde rutin olarak hastadan istenen hususların başında, muayeneye gelirken idrara sıkışık olmaları gelir. Çünkü idrar kesesi sıkışık olduğunda o çevredeki organları izlemek daha kolay olabilmektedir. Aynı şekilde embriyo transferi de ultrason eşliğinde gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlem yapılırken rahmin daha net görülebilmesi için anne adayının transfer günü idrara sıkışık olarak gelmesi ya da klinikte su içerek sıkışması istenir. Şöyle ki, dolu olan idrar kesesi rahme bası yaparak rahmin doğal pozisyonuna doğru eğilmesini sağlar ve böylelikle daha net bir görünüm elde edilir. Transfer esnasında embriyonun tam olarak doğru yere yerleştirilebilmesi için bu önemlidir.
- Daha sağlıklı beslenmeye odaklanmak gerekir!
Beslenme alışkanlıkları nasıl ki tüm vücut sağlığını etkiliyorsa, üreme yetisini de, üreme hücrelerinin sağlığını da, doğal yolla ya da tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyonun tutunmasını da etkiliyor. Bu bakımdan sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları tüm yaşam boyunca uygulanmalı. Ama en çok da embriyo transferinin başarıyla sonuçlanması için tüp bebek tedavisi süresince ve embriyo transferi öncesinde de özellikle protein bakımından zengin beslenmenin önemli olduğu, protein kaynaklarının embriyonun tutunmasını kolaylaştırdığı biliniyor. Aynı bağlamda karbonhidrat açısından düşük, vitamin ve mineraller bakımından yüksek beslenmek embriyo transferi öncesinde önerilmektedir.
- Zararlı alışkanlıklar bırakılmış olmalı!
Bebek sahibi olmak isteyen tüm çiftlerin öncelikle kendi sağlıkları, sonrasında ise gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşip sorunsuz bir gebelik süreci sonunda bebek sahibi olabilmeleri için gebelik denemelerinden en az 3 ay öncesinden alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklarından kurtulmuş olmaları gerekir. Bu alışkanlıklardan ne kadar erken vazgeçilirse üreme hücreleri o kadar sağlıklı olacak ve gebelik de o kadar sorunsuz geçecektir. Özellikle de tüp bebek tedavisi planlanıyorsa, bu husus daha da önemli hale geliyor. Daha tedaviye başlanmadan üreme hücrelerinin kalitesini ve sayısını düşürecek her türlü zararlı madde bırakılmış olunmalıdır. Bu bağlamda embriyo transferi öncesinde de sigara, alkol ya da diğer zararlı alışkanlıkların bahsi bile geçmemelidir.
Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin başarıyla sonuçlanabilmesi için en önemli aşamalardan birisidir. Bu bakımdan kısa süreli ve basit bir işlem olan embriyo transferinin başarılı olabilmesi için sağlanması gereken pek çok koşul bulunmaktadır. Bu bakımdan embriyo transferi hususunda tüm bu noktaların incelikle gözden geçirilip değerlendirilmesi başarılı bir embriyo transferi, bu da başarılı bir tüp bebek tedavisi demektir.